
Cornelis Vreeswijk
Den Flygande Holländaren är ett välkänt smeknamn på en av Sveriges genom tiderna mest älskade och kända trubadur och skald Cornelis Vreeswijk. Trots att han var född i Nederländerna och kom till Sverige först som tolvåring så lärde han sig snabbt det nya språket och lyckades under sin karriär bli en av de svenskaste artisterna som Sverige någonsin skådat. Förutom sina egenskrivna mästerverk så tolkade han också visor av storheter som Evert Taube, Carl Michael Bellman, Lars Forssell, Victor Jara och humoristen Povel Ramel.
Hans politiska hjärta satt alltid till vänster även om han själv inte var så förtjust i att betala skatt för sina intjänade pengar som ofta spenderades på krogen. Cornelis Vreeswijks liv var som för så många andra stora artisters ett liv kantat av missbruk och skandaler, men mitt i all detta kaos lyckades han skapa hundratals odödliga visor som lever vidare än idag och som blivit en del av den svenska folksjälen. Oavsett om det handlar om humoristiska visor som Hönan Agda och Brev från Kolonin eller mer allvarstyngda sånger såsom Somliga går med trasiga skor eller Blues för Fatumeh. Många om än inte alla av hans sånger var självbiografiska och utlämnande och få trubadurer har varken förr eller senare rört sig så fritt och ohämmat mellan olika kulturer och musikaliska uttryck. Förutom Socialist så såg sig Cornelis Vreeswijk också som världsmedborgare vilket definitivt speglar av sig på såväl musiken och de teman som han valde att besjunga.
I mitten av 1980-talet trodde sig Cornelis vara mer eller mindre bortglömd av den breda publiken fram tills han strax före sin död 1987 gjorde ett bejublat framförande på Roskildefestivalen där en ny ung publik omfamnade hans livsverk. Idag är han långt ifrån bortglömd.